Diskusija: Kako su zatvaranjem Balkanske rute kršena ljudska prava izbjeglica

Large__ica

Na Svjetski dan izbjeglica, 20. lipnja u 12.00 sati u dvorani Kuće ljudskih prava održat će se diskusija Kako su zatvaranjem Balkanske rute kršena ljudska prava izbjeglica. Diskusiju organiziraju Centar za mirovne studije, Inicijativa Dobrodošli i Grupa 484 u suradnji s Dutch Refugee Council (nizozemsko vijeće za izbjeglice) u sklopu 3. Tjedana izbjeglicaMA

Političkom odlukom zemalja na tzv. Balkanskoj ruti i zemalja članica Europske unije zatvoren je balkanski koridor nakon što je kroz njega od polovice rujna 2015. godine do polovice ožujka 2016. godine prošlo gotovo 700.000 izbjeglica. Zatvaranjem granica, stotine su izbjeglica zatečene u nemogućnosti daljnjeg kretanja od kojih je veliki broj njih završio u detenciji s potpuno ili djelomično ograničenim kretanjima. Mnogima su onemogućeni postupci potrage za međunarodnom zaštitom te postupci spajanja obitelji. U nekim su zemljama izvan šengenske zone izbjeglice prepušteni sebi samima zbog čega su podložni trgovini ljudima i drugim opasnostima. Istovremeno, Europska komisija predlaže sve restriktivnije politike zajedničkog sustava azila i integracije državljana trećih zemalja te time sužava društveno-politički prostor interkulturalnosti.

 

Diskutanti su:

Zorana Teodorović, istraživačica Grupe 484 iz Srbije,

predstavnica/k Proturasistične fronte brez meja iz Slovenije,

Emina Bužinkić, aktivistkinja Centra za mirovne studije i Inicijative Dobrodošli, te

Vedrana Baričević, profesorica na Fakultetu političkih znanosti i članica CEDIM-a - Centra za istraživanje državljanstva, etničnosti i migracija.

 

Nakon diskusije, u 13.30 sati, bit će poslužen ručak koji će za sudionike/ice pripremiti Zadruga za interkulturnu suradnju 'Okus doma'.

Molim vas da sudjelovanje potvrdite na e-mail adresu emina.buzinkic@cms.hr.

Cjelokupni program 3. Tjedana izbjeglicama možete pronaći ovdje.

 

Foto: HINA

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.