Azil i integracijske politike

Medium_okusdoma_msu_20_resize

Okus doma; Okus svijeta

Na donatorskoj večeri održanoj u Muzeju suvremene umjetnosti kulinarsko-jezični kolektiv Okus doma okupio je više od 300 podržavatelja – prijatelja, suradnika, donatora, partnera – koji su podržali ideju o zadruzi koja okuplja izbjeglice i druge osobe migrantskog porijekla te lokalne aktiviste, zaljubljenike u kulinarstvo i jezike, koji dijele strast u suradnji i povezivanju s drugim kulturama. 

Medium_okus_doma_okus_svijeta-msu_e-flyer

Okus doma, Okus svijeta

Kulinarsko-jezični kolektiv Okus doma organizira donatorsku večer Okus doma; Okus svijeta u petak,  2. rujna 2016. u 19:00 sati u Muzeju suvremene umjetnosti  (Avenija Dubrovnik 17, Zagreb).

Medium_img_5298

Poziv na izložbu fotografija "Ljudi"

Tri mjeseca nakon zatvaranja izbjegličkog kampa u Slavonskom Brodu i zatvaranja tzv. Balkanske rute kojom je svakodnevno prolazilo tisuće osoba u potrazi za sigurnošću, Inicijativa Dobrodošli! predstavila je izložbu fotografija „Ljudi“ u srijedu, 13. srpnja 2016. na Cvjetnom trgu u Zagrebu.

Medium_somalija

"Priče iz Somalije" na Kutinskom ljetu

Na terasi kutinske knjižnice (Trg Kralja Tomislava 17) , u ponedjeljak 4. srpnja u 18 sati,  izbjeglice iz Somalije predstavit će svoju zemlju kroz osobne priče i sjećanja na život u domovini. Pričat će nam i o razlikama života u Somaliji i u Hrvatskoj, u koju su došli prije nekoliko mjeseci.

Medium_frontex_kills

Osnivanje Europske granične i obalne straže: Još jače betoniranje Tvrđave Europe

U prosincu 2015, usred takozvane „izbjegličke krize“, Europska komisija predložila je osnivanje Europske granične i obalne straže (EBCGA), kao  jedne od ključnih mjera „zaštite vanjskih granica Europe“. Komisija je tvrdila da je cilj bolje upravljanje migracijama te potreba za „osiguravanjem visokog stupnja sigurnosti unutar Unije, uz istovremeno osiguravanje slobodnog kretanja osoba“.

Medium_tovarnik__cms

Potraga za ljudskim dostojanstvom prije i poslije integracije

Povodom obilježavanja treće godine članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji i gostovanjem povjerenika za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Europske komisije, Dimitrisa Avramopoulosa, Inicijativa Dobrodošli! osuđuje postupanja EU prema osobama u potrebi za zaštitom i sigurnošću, te izražava ozbiljnu zabrinutost zbog nedovoljne razine pripremljenosti hrvatskih institucija za dobrodošlicu izbjeglica.