Azil i integracijske politike

Medium_img_6591

Što je važnije - osoba ili osobna?

Centar za mirovne studije i Inicijativa Dobrodošli! akcijom ispred Hrvatskog sabora upozorili su danas na najnovije izmjene Zakona o strancima, kojima se pokušaj pomaganja strancima u boravku, tranzitu i nezakonitom prelasku granice uvodi kao kažnjivo djelo.

Medium-noimage

Azil

Potprogram Azil i integracijske politike se u CMS-u počeo razvijati 2003. godine i u fokusu su mu ljudska prava stranaca, osobito tražitelja azila i  azilanata (izbjeglica) te nedokumentiranih migranata. Prije svega trudimo se afirmirati pravo na azil kroz senzibilizaciju javnosti, uspostavu pravednijeg sustava donošenja odluka, izgradnju transparentnih i odgovornih institucija te putem javnog zagovaranja, istraživanjima i edukacijom doprinijeti razvijanju integracijskih politika.

Medium_toth_and_rozumek

Stručnjaci iz 11 zemalja raspravljali o nacionalizmu i ksenofobiji

Šezdeset stručnjaka, znanstvenika, studenata iz 11 zemalja, većinom iz srednje I istočne Europe okupili su se u Budimpešti 3. I 4. studenoga kako bi raspravljali o učincima tzv. "izbjegličke krize" na radikalnu i mainstream politiku, nove trendove u stavovima javnosti spram izbjeglicama u regiji i građanske i grassroot odgovore na uspon radikalnog nacionalizma u zemljama Srednje Europe. 

Medium_okusdoma_msu_20_resize

Okus doma; Okus svijeta

Na donatorskoj večeri održanoj u Muzeju suvremene umjetnosti kulinarsko-jezični kolektiv Okus doma okupio je više od 300 podržavatelja – prijatelja, suradnika, donatora, partnera – koji su podržali ideju o zadruzi koja okuplja izbjeglice i druge osobe migrantskog porijekla te lokalne aktiviste, zaljubljenike u kulinarstvo i jezike, koji dijele strast u suradnji i povezivanju s drugim kulturama. 

Medium_okus_doma_okus_svijeta-msu_e-flyer

Okus doma, Okus svijeta

Kulinarsko-jezični kolektiv Okus doma organizira donatorsku večer Okus doma; Okus svijeta u petak,  2. rujna 2016. u 19:00 sati u Muzeju suvremene umjetnosti  (Avenija Dubrovnik 17, Zagreb).