Azil i integracijske politike

Medium_speak-up-stop-racial-discrimination-international-day-for-the-elimination-of-racial-discrimination

Građanskom hrabrošću protiv rasne diskrminacije

Centar za mirovne studije i Društvo Afrikanaca u Hrvatskoj povodom Međunarodnog dana za suzbijanje rasne diskriminacije pozivaju stanovnike Hrvatske da se svakodnevno bore protiv svih oblika rasne diskriminacije, a političke institucije da suzbijanje rasne diskriminacije postave kao jedan od ključnih političkih ciljeva.  To je osobito važno učiniti u obrazovnom sustavu uvođenjem građanskog odgoja i obrazovanja te njegove mirovne i interkulturne dimenzije. Jednako tako, pozivamo državne institucije da pravovremenim sankcioniranjem rasne diskriminacije i zločina iz mržnje pošalju jasnu poruku o nedopustivosti nejednakog tretmana bilo kojeg ljudskog bića bez obzira na njegovu boju kože, nacionalnu ili etničku pripadnost i druge karakteristike.

Medium_izb1

Nasilje nad izbjeglicama

Godina je dana prošla od zatvaranja tzv. Balkanske rute 8. ožujka 2016. godine, čime je onemogućen legalan ulazak izbjeglicama u većinu zemalja Europske unije. Zatvaranjem granica usustavile su se prakse pogubne po izbjeglice, kojima ih se ne samo spriječava u ulasku na teritorije mnogih europskih država, već i prisilno i nasilno protjeruje, ako uspiju prijeći granice.  Prema navodima izbjeglica, Hrvatska je jedna od zemalja koja provodi takve nezakonite i nasilne prakse protjerivanja pa su aktivisti udruge Are You Syrious? i Inicijative Dobrodošli! u nekoliko su navrata u siječnju i veljači boravili u Srbiji, s ciljem dokumentiranja slučajeva policijskog nasilja nad izbjeglicama kojima je onemogućen zakonom zagarantiran pristup sustavu međunarodne zaštite.

Medium_img_6591

Što je važnije - osoba ili osobna?

Centar za mirovne studije i Inicijativa Dobrodošli! akcijom ispred Hrvatskog sabora upozorili su danas na najnovije izmjene Zakona o strancima, kojima se pokušaj pomaganja strancima u boravku, tranzitu i nezakonitom prelasku granice uvodi kao kažnjivo djelo.

Medium-noimage

Azil

Potprogram Azil i integracijske politike se u CMS-u počeo razvijati 2003. godine i u fokusu su mu ljudska prava stranaca, osobito tražitelja azila i  azilanata (izbjeglica) te nedokumentiranih migranata. Prije svega trudimo se afirmirati pravo na azil kroz senzibilizaciju javnosti, uspostavu pravednijeg sustava donošenja odluka, izgradnju transparentnih i odgovornih institucija te putem javnog zagovaranja, istraživanjima i edukacijom doprinijeti razvijanju integracijskih politika.

Medium_toth_and_rozumek

Stručnjaci iz 11 zemalja raspravljali o nacionalizmu i ksenofobiji

Šezdeset stručnjaka, znanstvenika, studenata iz 11 zemalja, većinom iz srednje I istočne Europe okupili su se u Budimpešti 3. I 4. studenoga kako bi raspravljali o učincima tzv. "izbjegličke krize" na radikalnu i mainstream politiku, nove trendove u stavovima javnosti spram izbjeglicama u regiji i građanske i grassroot odgovore na uspon radikalnog nacionalizma u zemljama Srednje Europe. 

Medium_okusdoma_msu_20_resize

Okus doma; Okus svijeta

Na donatorskoj večeri održanoj u Muzeju suvremene umjetnosti kulinarsko-jezični kolektiv Okus doma okupio je više od 300 podržavatelja – prijatelja, suradnika, donatora, partnera – koji su podržali ideju o zadruzi koja okuplja izbjeglice i druge osobe migrantskog porijekla te lokalne aktiviste, zaljubljenike u kulinarstvo i jezike, koji dijele strast u suradnji i povezivanju s drugim kulturama.