Azil i integracijske politike

Medium_frontex_kills

Osnivanje Europske granične i obalne straže: Još jače betoniranje Tvrđave Europe

U prosincu 2015, usred takozvane „izbjegličke krize“, Europska komisija predložila je osnivanje Europske granične i obalne straže (EBCGA), kao  jedne od ključnih mjera „zaštite vanjskih granica Europe“. Komisija je tvrdila da je cilj bolje upravljanje migracijama te potreba za „osiguravanjem visokog stupnja sigurnosti unutar Unije, uz istovremeno osiguravanje slobodnog kretanja osoba“.

Medium_tovarnik__cms

Potraga za ljudskim dostojanstvom prije i poslije integracije

Povodom obilježavanja treće godine članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji i gostovanjem povjerenika za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Europske komisije, Dimitrisa Avramopoulosa, Inicijativa Dobrodošli! osuđuje postupanja EU prema osobama u potrebi za zaštitom i sigurnošću, te izražava ozbiljnu zabrinutost zbog nedovoljne razine pripremljenosti hrvatskih institucija za dobrodošlicu izbjeglica. 

Medium_sanjin_ka_telan

3. Tjedni IZBJEGLICAma!

Povodom obilježavanja Svjetskog dana izbjeglica, Koordinacija organizacija civilnoga društva za integraciju, organizira 3. Tjedne IZBJEGLICAma! u periodu od 13. do 26. lipnja u Zagrebu i Kutini. Koordinacija poziva građane i građanke da posjete niz događanja i upoznaju se s pričama izbjeglicama, uključe u društvene aktivnosti podrške izbjeglicama te raspravljaju sa stručnjacima o pitanjima integracije i drugim aspektima izbjeglištva.

Medium_hands

Smjernice za integraciju izbjeglica i iregularnih migranata u hrvatsko društvo

Slijedom donesenih politika na razini EU i obaveza koje je RH preuzela u vidu Europskog plana za upravljanje migracijama, a koje uključuju prihvat izbjeglica po modelu preseljenja i premještanja, Centar za mirovne studije pripemio je niz preporuka koje se direktno tiču izbjeglica koje će u Hrvatskoj boraviti; bilo u statusu tražitelja međunarodne zaštite ili osobe s odobrenom međunarodnom zaštitom.