Izjave za javnost

Medium-noimage

OTVORENO PISMO PREMIJERKI VLADE RH JADRANKI KOSOR -Poljuljana je ljudska sigurnost u Republici Hrvatskoj

Poštovana premijerko Kosor,

ovim putem apaliramo na Vladu RH da svoje strategije i mjere za suzbijanje financijske krize i proračunskih deficita temelji na konceptu ljudske sigurnosti, imajući na umu prvenstveno osnovne životne potrebe građana/ki RH. Najavljene „antirecesijske mjere“ koje će još dodatno opteretiti financijsku (ne)moć velikog dijela građana/ki RH ulijevaju strah među ljude i upravo čine ljude nesigurnima. CMS već duže vrijeme upozorava Vladu da mora žurno redefinirati svoje sigurnosne i javne politike kroz razumijevanje ljudske sigurnosti.
 

Medium-noimage

Izjava za javnost povodom napada na Rome, 30.6.09.

Organizacije potpisnice izjave:
Amnesty International Hrvatske, Cesi, CERD, Forum za slobodu odgoja, Forum Roma Hrvatske, Udruga romskog prijateljstva – LUNA

IZJAVA ZA JAVNOST POVODOM NAPADA NA GRUPU ROMA U ZAGREBAČKOM NASELJU PREČKO

U noći s četvrtak na petak, petorica mladića napala su desetak Roma u zagrebačkom naselju Prečko. Na sreću nema stradalih, ali kako izvještava Jutarnji list (26.6.2009.), ovaj napad na Rome od strane skinheadsa četvrti je po redu službeno zabilježeni napad na romsku nacionalnu manjinu u ovoj godini. Osuđujemo svako nasilje, a pogotovo zločin iz mržnje - zločin koji su počinitelji počinili motivirani nekom od osobina žrtve kao što je boja kože, vjera, nacionalnost, seksualna orijentacija i sl. Zločin iz mržnje najbrutalnija je pojavnost netrpeljivosti i diskriminacije (u RH Zakon o suzbijanju diskriminacije je na snazi od 1.1.2009.). Napominjemo da su Romi u vrlo nepovoljnom položaju u društvu te da su žrtve zločina iz mržnje najčešće ugroženije od sličnih slučajeva koji se ne zasnivaju na predrasudama. Nadalje, namjera napadača je i zastrašivanje što u ovom kontekstu (napada na pripadnike romske nacionalne manjine kao ranjive skupine) ima dodatnu težinu.

Zahtjevamo brzu i efikasnu istragu policijskih službenika te procesuiranje ovog nemilog događaja kao kaznenog djela, a ne prekršajnog. Podsjećamo da je Republika Hrvatska izgubila dva spora pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu zbog nedjelotvornosti predistražnog postupka. U slučaju Šečić protiv Hrvatske prošlo je sedam godina, pošto je više osoba pretuklo pripadnika romske manjine, a da nije završen predistražni postupak i djelotvorna istraga. U presudi Europskog suda za ljudska prava (2007.) navedeno je kako je neprihvatljivo da je policija, svjesna da je događaj najvjerojatnije motiviran etničkom mržnjom, dopustila da istraga traje više od sedam godina, a da nije ništa ozbiljno učinila da bi otkrila ili kazneno gonila počinitelja. U drugom slučaju, Beganović protiv Hrvatske koji je objavljen prije 4 dana, Europski sud za ljudska prava je presudio da hrvatske vlasti i sudovi nisu ispunili obvezu efikasne istrage te nisu odgovarajuće istražili niti procesuirali napadače. U oba slučaja Sud podsjeća da kada se istražuju izgredi nasilja, državne vlasti imaju dodatnu dužnost poduzeti razumne korake kako bi raskrinkale svaki rasistički motiv i utvrdile jesu li u tim događajima mogle ulogu odigrati etnička mržnja i predrasude.

Medium-noimage

OTVORENO PISMO PREDSJDNIKU RH STJEPANU MESIĆU, PREDSJEDNIKU VLADE IVI SANADERU I PREDSJEDNIKU HRVATSKOG SABORA LUKI BEBIĆU

Centar za mirovne studije, B.a.B.e; Documenta;
Kuća ljudskih prava, Udruga za promicanje istih mogućnosti (UPIM), Građanski odbor za ljudska prava

Poštovani,

povodom dolaska predsjednika Narodne Republike Kine Hu Jintao želimo ovim putem skrenuti pažnju na opseg povreda ljudskih prava koje se kontinuirano dešavaju u NR Kini. U potpunosti razumijemo da je posjet predsjednika NR Kine od velikog značaja za uspostavu što boljih gospodarskih i političkih odnosa između dvije prijateljske zemlje, ali dobri prijateljski odnosi moraju se iskoristiti i za jasnu kritiku povreda ljudskih prava koje se svakodnevno dešavaju u NR Kini.

Medium-noimage

Odgovor na pismo prof. dr. sc. Aleksa Bjeliša rektora Sveučilišta u Zagrebu

Poštovani rektore Bjeliš,

zahvaljujemo se na reakciji na naše pismo upućeno Vama 30. travnja 2009. kojim Vas pozivamo da učinite sve što je u Vašoj moći da se prestane sa diskriminacijom dijela studenata/ica Hrvatskih studija. Razumijemo Vaša stajališta vezana uz autonomiju sveučilišta te se možemo ili ne moramo slagati sa kvalificiranjem studentske blokade kao nelegitimnim prosvjedom (naš stav smo o tome iznjeli 22. 4. 2009. u javnom pismu podrške studentima/cama koje je dostupno na našim internet stranicama www.cms.hr).

Iako je o tome važno i zanimljivo raspravljati, mi još jednom želimo suziti ovu našu prepisku na pitanje diskriminacije studenata/ica zbog njihovih uvjerenja.

 

Medium-noimage

Otovreno pismo Rektoru Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc Aleksi Bjelišu zbog povrede ljudskih prava i diskriminacije dijela studenata na Hrvatskim studijima

Poštovani,

nevladine udruge koje već niz godina rade na promociji i zaštiti ljudskih prava i demokratizaciji društva reagiraju ovim putem zbog uočenih grubih povreda ljudskih prava i diskriminacije dijela studenata/ica Hrvatskih studija sa Sveučilišta u Zagrebu. Kao što je svima poznato već nekoliko dana traju studentske blokade pojedinih Fakulteta u Zagrebu i drugim gradovima diljem Hrvatske. Dio studenata/ica Hrvatskih studija također je želio iskoristiti svoje ustavno pravo na miran prosvjed, ali im je to onemogućeno zaključavanjem zgrade Hrvatskih studija od strane uprave fakulteta i selektivnim puštanjem u zgradu samo onih studenata/ica koji su protiv blokade . Time se je nedvojbeno prekršilo pravo građana na izražavanje i pravo na slobodu okupljanja, a i dalje se provodi diskriminacija onih studenata/ica koji zagovaraju blokadu.
 

Medium-noimage

Izjava za javnost povodom saborske odluke o priključenju RH NATO-u

Hrvatski sabor usvojio je danas Zakon o potvrđivanju Sjevernoatlanskog ugovora te je time i formalno donesena konačna odluka o pristupanju RH NATO-u. Centar za mirovne studije sa žaljenjem još jednom konstatira kako je proces donošenja ove odluke u potpunosti isključio građane RH. štoviše, propuštena je važna prilika da se RH na međunarodnoj razini profilira kao zemlja izgradnje mira.
Medium-noimage

Otvoreno pismo Ministarstvu vanjskih poslova RH povodom kršenja rezolucije 1830 Vijeća sigurnosti o situaciji na Bliskom istoku

Poštovani ministre Jandroković,

Centar za mirovne studije ovim putem upozorava Vladu RH da Vlada države Izrael već osmi dan krši rezoluciju Vijeća sigurnosti kojom se 8. siječnja 2009. pozvalo na potpuno povlačenje izraelske vojske iz Gaze. Očito je da se izraelska vojska nije povukla iz Gaze već je nastavila s vojnim operacijama. Prema informacijama koje dolaze putem medija i nevladinih organizacija s područja sukoba, najveća žrtva sukoba ponovno je civilno stanovništvo. Brojka poginulih civilna narasla je iznad 1000, a neprihvatljivo je nazivati ih kolateralnom štetom.
Medium-noimage

Zaustavite nasilje u Gazi

Ženska mreža Hrvatske zahtiijeva da Hrvatska kao članica Vijeća sigurnosti zauzme jasan stav o potrebi trenutnog prestanka vojne aktivnosti Izraela i ubijanje civila u pojasu Gaze
Medium-noimage

In memoriam - Albert Kapović

Prije dva dana naglo je preminuo Albert Kapović, istaknuti filmski producent i ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra. Albert je uspješno surađivao s Centrom za mirovne studije kasnih 90-ih na programu MIRamiDA - s nama je podijelio svoje vještine rada s medijima i ohrabrivao nas da osvijestimo strahove i frustracije nagomilane onih mračnih godina te da izađemo u javnost, svjesno i vješto.
Hvala mu na prijateljstvu.

Centar za mirovne studije

Medium-noimage

Izjava za javnost povodom predsjedničke izjave u Vijeću sigurnosti

Kao nevladina organizacija koja promovira izgradnju mira, ljudska prava i međunarodnu suradnju, Centar za mirovne studije (CMS) pozdravlja doprinos Republike Hrvatske kao predsjedavajuće članice Vijeća sigurnosti (VS) uspješnoj tematskoj raspravi VS-a, posvećenoj problemu terorizma kao prijetnji međunarodnom miru i sigurnosti koja je 9. prosinca 2008. rezultirala Predsjedničkom izjavom VS-a. Predsjednička izjava odražava i proces usuglašavanja stavova svih članica VS-a koji su uspješno facilitirali diplomatski predstavnici RH.