Izjave za javnost

Medium_large_monika_mayrhofer__institut_ludwig_boltzman

Prikupljanjem podataka protiv diskriminacije

Sustavno prikupljanje kvalitetnih podataka o položaju marginaliziranih društvenih skupina u svim područjima društvenog života, poput rada i zapošljavanja, socijalne skrbi, zdravstva, obrazovanja, pravosuđa, nužan je preduvjet za oblikovanje i provedbu mjera koje će donijeti održiv pomak prema stvarnoj jednakosti svih građana Hrvatske, bez obzira na rasu, etničko podrijetlo, spol, seksualnu orijentaciju, invaliditet ili neke druge karakteristike – glavna je poruka prvog dana dvodnevne konferencije „Prikupljanje podataka o (ne)jednakosti“ koju organizira Centar za mirovne studije.

Medium_file8581285192158

Razjedinjeni u različitosti, ujedinjeni u represiji

Centar za mirovne studije (CMS) poziva Vladu RH, Ministarstvo unutarnjih poslova, kao i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova da se aktivno uključe u rješavanje imigrantske krize s kojom se suočava Europska unija te da pokažu solidarnost sa svima onima koji moraju napustiti svoje domove. 

Medium_large_milica_miladinovic_3

Slučaj Milice Miladinović - 15 godina borbe za vlastiti dom

Nakon 15 godina borbe za vlastitu imovinu zbog sustavne diskriminacije i nefunkcionirajuće pravne države, Milica Miladinović danas je napokon dobila svoj stan. Centar za mirovne studije tim povodom čestita Milici na novom domu, no istovremeno upozorava da je kroz cijeli proces došlo do velike, ne samo materijalne, već i nematerijalne štete uzrokovane etničkom diskriminacijom, neučinkovitom administracijom te ostacima konzervativnih politika iz 90-ih. 

Medium_file000646690821

Maske su pale: HNS je gol

Centar za mirovne studije izražava zaprepaštenost izjavama Hrvatskog nogometnog saveza povodom obznane kazne UEFA-e. Ovakva reakcija HNS-a pridonosi huškačkoj atmosferi koja je u Hrvatskoj prisutna u posljednje vrijeme, a u kojoj se ne traže odgovorni ili rješenja za određeni problem, već se napada, proziva i osuđuje one pojedince koji na problem ukazuju. 

Medium_dosta-je-ratova

Rat je gotov, mir nam dajte

- stop militarizaciji hrvatskog društva – ne vojnom roku, ne vojnoj paradi!

S obzirom na zabrinjavajuće pojave militarizacije našega društva u zadnjih nekoliko mjeseci koje su kulminirale ovotjednim raspravama o navodnom ponovnom uvođenju služenja vojnog roka i najave organiziranja vojne parade, Centar za mirovne studije (CMS) poziva Predsjednicu RH da odustane od ove političke zamisli, te pozivamo i Vladu RH da odustane od organiziranja vojne parade prilikom obilježavanja dvadeset godina od operacije Oluja.

Medium_platforma-112

Platforma 112: Igre gladi ili kako će se djeca natjecati za školske obroke!

Ministarstvo socijalne politike i mladih objavilo je 13. ožujka 2015. poziv za prijave projekata udruga usmjerenih na borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti. Na Poziv se mogu prijaviti udruge s projektima usmjerenim na osiguravanje prehrane u školi djece iz socijalno ugroženih obitelji.

Uvjerene smo da je model brige o siromašnoj djeci koji se oslanja na udruge krivi put rješavanja jednog od gorućih problema. Njime se podriva sustavnost i dugoročno održiva podrška socijalno ugroženoj djeci. Nije jasno kako će se spriječiti obilježavanje te djece selekcijom niti je jasno što će biti s onim sredinama gdje nema udruga koje mogu zadovoljiti natječajne propozicije. Netko ironičan mogao bi ovaj natječaj nazvati i "Igrama gladi" jer će se, valjda, projekti natjecati i dobivati bodove prema nečijoj procjeni koja su i čija djeca gladnija i siromašnija te koje su udruge sposobnije nahraniti ih?!? 

Medium_miroslavtu_man

Otvoreno pismo saborskom zastupniku Miroslavu Tuđmanu

Nakon što je saborski zastupnik Miroslav Tuđman postavio zastupničko pitanje predsjedniku Vlade RH oko rada Centra za mirovne studije, osjećamo se dužnima reagirati i odgovoriti na niz netočnih i neprovjerenih informacija te pogrešnih zaključaka putem ovog otvorenog pisma. Zastupničko pitanje i odgovor Centra za mirovne studije su u prilogu.

Medium_kgk_prisega

Otvoreno pismo predsjednici Republike Hrvatske / Platforma 112

Poštovana predsjednice Republike Hrvatske,

U ime organizacija civilnog društva koje čine Platformu 112 čestitamo Vam na izbornom uspjehu i preuzimanju dužnosti predsjednice Republike Hrvatske. Želimo Vam uspješan rad od prvog do posljednjeg dana obnašanja ove važne funkcije.

Nadamo se da će suradnja Platforme 112 i institucije koju predstavljate biti plodonosna i kvalitetna, a Vi djelovati kao zaštitnica demokratskih standarda koje kao društvo gradimo od osamostaljenja Hrvatske.