Izjave za javnost

Medium_logo_cms

Izjava Centra za mirovne studije povodom borbe navijača protiv nepravde i nezakonitosti u hrvatskom nogometu

Centar za mirovne studije, uoči današnjeg prosvjeda na splitskoj Rivi, daje podršku navijačima u borbi protiv samovolje koja se provodi u Hrvatskom nogometnom savezu, na štetu navijača i društva u cjelini, te poziva sve navijače da u svojoj borbi i daljnjim akcijama ne koriste nasilje ili govor mržnje već da snagu pokažu svojom brojnošću i porukama. Tijekom višegodišnje borbe legalnim putem, koristeći postojeće institucije i mehanizme, inicijative navijača bile su izigrane od strane sustava, no bez obzira na razočaranja, njihovi su napori izuzetno vrijedni. Upravo zato je važno da ti napori i dalje budu isključivo nenasilni, kako bi se otvorio prostor za širu društvenu potporu i moblilizaciju građana te građanki.

Medium_10593207_1551880328363870_4756443245247124689_n

Inicijativa "Ne damo naše autoceste!" objavila financijski izvještaj

Iako zakonodavni okvir ne obavezuje organizatore prikupljanja potpisa na transparentno izvještavanje o vlastitim prihodima i rashodima, Inicijativa Ne damo naše autoceste! želi podići demokratske standarde u Republici Hrvatskoj. Stoga je Organizacijski odbor za izjašnjavanje birača o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma o uređenju pitanja davanja hrvatskih autocesta u koncesiju objavio „Konačni izvještaj o izvorima sredstava, troškovima i ostalim doprinosima“ za akciju prikupljanja potpisa koja je pripremana i provođena tijekom rujna, listopada i studenoga 2014. godine. Izvještaj je objavljen na službenim stranicama Inicijative - http://referendum-autoceste.hr/

Medium_dejan_jovic

Centar za mirovne studije osuđuje javni progon prof. Dejana Jovića

Zapanjeni smo količinom mržnje iskazane u javnom prostoru na račun profesora Fakulteta političkih znanosti, Dejana Jovića, zbog njegovih stavova iznesenih u analizi recentnog škotskog referenduma i referenduma s početka 1990-ih o odcjepljenjima na prostoru bivše Jugoslavije. Za naše društvo porazna je činjenica da se o događajima iz suvremene hrvatske povijesti ne može raspravljati kritički te imati drugačije poglede, a da izneseni stavovi ne potaknu otvoreni govor mržnje i pozive na linč.

Medium_antifa.

Izjava Centra za mirovne studije povodom vojnog napada na Gazu - Šutljivi promatrači i banalnost zla

Napad Izraela na palestinsko područje Gaze pod nazivom Zaštitni rub, koji je počeo 07.07.2014. i još uvijek traje, eklatantan je primjer nadmoći i okrutnosti. I ovaj puta diplomati utjecajnih država nemaju temeljne hrabrosti, volje i interesa suočiti se s politikom koju Izrael vodi te ne poduzimaju konstruktivne korake koji mogu doprinijeti zaštiti potčinjenog i ugroženog naroda Palestine te izgradnji mira u Palestini i Izraelu. Učinci rada međunarodne zajednice na rješenju konflikta poslijednjih desetljeća su mali, a situacija u kojoj se nalaze Palestinci na tom teritoriju kontinuirano se pogoršava.

 

Medium-noimage

Otvoreno pismo Hrvatskom Saboru

Nakon što je Vlada Hrvatskom saboru poslala prijedlog Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, GOOD Inicijativa poziva saborske zastupnice i zastupnike da dodatno poboljšaju ovaj pozitivan korak prema reformama nužnim za unapređenje obrazovnog sustava u Hrvatskoj i njegovo usklađivanje s obrazovnim sustavima suvremenih demokratskih društava. Naime, bez sustavnog uvođenja građanskog odgoja i obrazovanja u sve škole, i kao predmeta i kao međupredmetnog sadržaja, ne može se osigurati razvoj socijalne i građanske kompetencije učenika, niti postići pomak u demokratizaciji škola što su ciljevi ove Strategije.

Brojni nacionalni i međunarodni dokumenti i strategije predviđaju uvođenje područja ljudskih prava i demokratskog građanstva u škole i razvoj građanske kompetencije kroz obrazovanje, pa tako i ova Strategija planira sljedeće ishode: „razvoj sposobnosti za aktivno sudjelovanje u društvenim i kulturnim zbivanjima te osposobljenost za prihvaćanje i sudjelovanje u izgradnji sustava vrijednosti primjerenog načelima suvremene demokracije; osposobljenost za komunikaciju u multikulturnoj i mnogojezičnoj međunarodnoj zajednici..." Međutim, u Strategiji je neophodno jasno definirati uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja i kao predmeta i kao međupredmetnog sadržaja kako bi se jasno i nedvojbeno pokazala namjera RH da svaki učenik bude educiran za donošenje odluka za život u zajednici te građanin koji zna i razumije svoja prava i odgovornosti.

 

Medium_eu_izbori

EU izbori: Umjesto najduže izborne kampanje, najduža "izborna šutnja"

Umjesto argumentirane rasprave o europskim temama koje su ostale u drugom planu, kampanja za izbore za Europski parlament iskorištena je za promociju nekih drugih interesa i umjesto političkog sadržaja politički su se protivnici „nadmetali“ etiketiranjem i pozivanjem na etiku. Premda govora mržnje (za razliku od prošlogodišnjih izbora nije bilo), izostao je i govor protiv nje, a sad su potezu građani, poručili su Centar za mirovne studije (CMS) i GONG s konferencije za novinare na kojoj su predstavili preliminarne rezultate „Istraživanje medijskog praćenja izjava vodećih izbornih lista“.

Medium_download

Izjava inicijative SVI MI- za Hrvatsku svih nas

Izjava inicijative SVI MI- za Hrvatsku svih nas, koje je Centar za mirovne studije član,  povodom  zaključka Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Hrvatskoga sabora od 9. travnja, te oko poziva na bojkot trgovina i obrta u vlasništvu hrvatskih građana srpske nacionalnosti u Vukovaru.


Medium_download

CMS i GONG - Priopćenje povodom kampanje za izbor zastupnika u Europskom parlamentu

"Očekujemo argumentirani razgovor o budućnosti Europske unije"

 

 

Zagreb, 8. travnja 2014. - Povodom početka kampanje za izbor zastupnika u Europskom parlamentu, Centar za mirovne studije i GONG najavljuju da će budno pratiti poruke kandidata i predstavnika stranaka koje se kandidiraju na ovim izborima te da će posebno kritično pristupati svim oblicima poticanja mržnje i netrepeljivosti.