Mirovni studiji

Medium_foto_galerija_nova

Aktivizam i umjetnost- Koliko fašizma?

WHW kustoski kolektiv: Što, kako i za koga u sklopu seminara Protiv fašizma danas, predstavilo je projekt Koliko fašizma? provođenog od 2011. do 2013. godine. Projektom je ,polazeći od istoimene zbirke tekstova slovenskog filozofa i političkog aktivista Rastka Močnika objavljene 1995., kroz seriju izložbi i pratećih programa istraživao oblike organizirane, sustavne, i često zakonski utemeljene netolerancije koja prožima suvremenu javnu sferu, putanje kojima se ona razvijala u posljednjih dvadeset godina, kao i načine na koje politička apatija podržava oblike 'mekog' fašizma u svakodnevnom životu.

Medium_nk_zagreb_041

Aktivizam i sport: Na stadionu i oko njega - Nogometni klub Zagreb 041

Nogometni klub Zagreb 041 u skolpu seminara Protiv fašizma danas u organizaciji Mirovnih studija u suradnji s Antifašističkom platformom u  Kući ljudskih prava 9. veljače 2016. godine održao je predstavljanje svog rada i borbe protiv svih vrsta diskriminacije s porukom povratka nogometu kao sportu solidarnosti, zdravog nadmetanja, uvažavanja protivnika i sportu kojeg vole zbog njegove jednostavnosti i ljepote. 

Medium_maz

Mreža antifašistkinja Zagreba: Kapitalizam i fašizam

U duhu antifašističke borbe Mreža antifašistkinja Zagreba je direktnodemokratski kolektiv koji uspostavlja društvenu frontu koja unapređuje i aktualizira njene vrijednosti i u stanju je ne samo ukinuti represivne i diskriminatorne prakse već i dati emancipacijske društvene alternative. Metode koje aktualizira su: (samo)edukacija, direktna akcija, rotacija, a u predavanju dr. sc. Dijane Ćurković i Ivae Ivas iz Mreže antifašistkinja Zagreba, koje je održano u sklopu seminara Protiv fašizma danas, u organizaciji Mirovnih studija u suradnji s Antifašističkom platformom,  dan povijesni prikaz i usporedba kapitalizma i fašizma.

Medium_inicijativa_dobrodosli_logo

Danas kod nas i oko nas: Odnos prema izbjeglicama

Inicijativu za podršku izbjeglicama „Dobrodošli!“ , koja okuplja pojedince i organizacije civilnog društva s ciljem pružanja podrške izbjeglicama na terenu, ali i vršenja političkog pritiska na institucije Republike Hrvatske i Europske unije radi promjene restriktivnih migracijskih politika,na seminaru Protiv fašizma danas predstavila je Julija Kranjec iz Centra za mirovne studije.

Medium_klasi_

(Anti)fašizam i suvremenost – hrvatski slučaj

Predavanje dr.sc. Hrvoja Klasića u sklopu seminara Protiv fašizma danas, održano je 8. veljače 2016. godine u organizaciji Mirovnih studija/Mirte u suradnji s Antifašističkom ligom. Cilj predavanja je uz pomoć znanstveno utemeljenih činjenica učvrstiti stav da tolerancija, ravnopravnost, poštivanje drugih i drugačijih, izgradnja društva dijaloga itd. moraju (p)ostati temeljne i dominantne vrijednosti na kojima počiva svijet u kojem živimo. 

 

Medium_cms

Demokratizacija i ljudska prava

U suradnji Centra za mirovne studije, Mreže mladih Hrvatske, Volonterskog centra Osijek i udruge za razvoj civilnog društva Smart, od rujna 2015. do listopada 2016. provodi se projekt Demokratizacija i ljudska prava.

Medium_ms-728x300

MIROVNI STUDIJI 2015-2016: Upisi u novu školsku godinu

Od 28. rujna do 12. listopada otvorene su prijave za Mirovne studije 2015-2016. Mirovni studiji su obrazovni program Centra za mirovne studije koji se provodi u kontinuitetu od 1997. I ove godine uključujemo nove nemirne građane koji žele doprinijeti izgradnji društva s više pravde i manje društvenih i ekonomskih nejednakosti. Program traje od listopada do lipnja, provodi se utorkom i četvrtkom u popoddnevnim satima. Pridružite se! 

Medium_ms-728x300

POZIV NA PREDSTAVLJANJE PROGRAMA MIROVNIH STUDIJA 2015-16

Pozivamo zainteresirane na predstavljanje programa Mirovnih studija, radne godine 2015-2016., 18. po redu! Predstavljanje će se održati u utorak, 29.09. 2015. od 18-20 sati u Kući ljudskih prava, Selska cesta 112c. Uz razgovor o uzrocima i posljedicama ratova razgovarati ćemo o važnosti obrazovanja za mir, uspostavljanja mirovnih politika te aktivističkom angažmanu na društvenoj promjeni. Govoriti će predavači i bivši polaznici programa.

Medium_ms-728x300

MIROVNI STUDIJI 2015-2016

Od 28. rujna do 12. listopada otvorene su prijave za Mirovne studije 2015-2016. Mirovni studiji su obrazovni program Centra za mirovne studije koji se provodi u kontinuitetu od 1997. I ove godine uključujemo nove nemirne građane koji žele doprinijeti izgradnji društva s više pravde i manje društvenih i ekonomskih nejednakosti. Program traje od listopada do lipnja, provodi se utorkom i četvrtkom u popoddnevnim satima. Pridružite se!

Medium_012f834638b623e624b51c8558028575

Ana Raffai: Teorijski koncepti o nenasilju III dio

Povodom dvadeset godina postojanja CMS-a i dvadeset godina održavanja Mirovnih studija donosimo vam tekstove iz publikacije Društvena promjena kroz okvir Mirovnih studija. Ana Raffail, voditeljica kolegija Nenasilno djelovanje za nas je prilagodila dio svoje doktorske disertacija Nenasilje u teologiji oslobođenja Dorothee Sölle. Teksto Teorijski koncepti o nenasilju donosimo u tri dijela.