Najave događaja

Medium_gradjani-porucili-politicarima-da-ne-diraju-u-kurikularnu-reformu-deseci-tisuca-ljudi-su-sudjelovali-na-prosvjedu-podrske-cjelovitoj-kurikularnoj-reformi-hrvatska-moze-bolje-sredisnjem-zagrebackom-trgu-gdje-s-glavne-poz

Poziv na Usavršavanje obrazovnih radnika/ca u području ljudskih prava i interkulturnog obrazovanja: Izvan okvira Mi i Oni

Pozivamo zainteresirane da se prijave za sudjelovanje u usavršavanju. Ispunjenu prijavnicu potrebno je poslati na prijave@cms.hr do 9. travnja.

Usavršavanje će se održati 20.-23.04.2017. u Zagrebu, sastoji se od 22 radna sata, a raspoređeno je u 6 blokova. Namijenjeno je učiteljima/cama, nastavnicima/cama i stručnim suradnicama, osobito onima koji rade s učenicima različitog kulturnog nasljeđa. Predviđena veličina grupe je 20 sudionika/ca. 

 

Medium_whistle

Međunarodni dan zviždača: konferencija za medije

Povodom Međunarodnog dana zviždača, GOOD Inicijativa, Kuća ljudskih prava, Centar za mirovne studije i GONG pozivaju vas na konferenciju za medije koja će se održati u Kući ljudskih prava, Selska cesta 112c, u petak 24. ožujka s početkom u 10.00 sati.

Medium_od1

Okus doma ponovno u Sisku!

Knjiga priča i recepata 'Okus doma' po drugi će puta biti predstavljena sisačkoj publici i to u petak 17. veljače u 17.00 sati u Čajdžinici Džennet u Frankopanskoj 5. 

Medium_od

Okus doma - projekcija dokumentarnog filma

Centar za kulturu i informacije Maksimir u suradnji s Centrom za mirovne studije i produkcijom Fade-In organizira projekciju dokumentarnog filma „Okus doma“. Film je nastao u sklopu projekta "Quality integration solutions for refugees“ kojem je cilj podizanja svijesti javnosti o problemima i preprekama s kojima se izbjeglice suočavaju pri integraciji u naše društvo. 

Medium_right-597134_1920

Međunarodni dan ljudskih prava

Međunarodnog dana ljudskih prava u subotu 10. prosinca 2016. godine, pozivamo Vas na niz događanja koje Centar za mirovne studije organizira s partnerima i suradnicima.

U sklopu javnog predstavljanja SOLIDARNE- zaklade za ljudska prava i solidarnost čiji je jedan od osnivača i zakladnika Centar za mirovne studije, u 11 sati u Kinu Europa, u Varšavskoj 3 u Zagrebu, predstavit će se nova kampanja Dobri domaćini: Podržimo mlade kreativce bez doma! Kampanju zajedno pokreću Inicijative Are You Syrious?, Inicijativa za podršku izbjeglicama Dobrodošli!, SOLIDARNA – Zaklada za ljudska prava i solidarnost, Koalicija Solidarnosti Split i grupa Kries te volonteri, kako bi prikupili sredstva kojima će se mladim ljudima bez doma omogućiti da se izražavaju kroz umjetnost.

Medium_okus_doma

Premijera dokumentarnog filma "Okus doma" na ZagrebDox-u

U posljednjih dvadeset godina tisuće migranata izgubilo je živote na putu prema Europi. Neki od njih našli su se u Hrvatskoj. Koliko mi njih razumijemo, koliko oni nas? Je li hrana jezik kojim svi govorimo i preko kojeg bismo mogli početi prihvaćati jedni druge?

Dokumentarni film Okus doma, koji će premijerno u Hrvatskoj biti prikazan na Međunarodnom festival dokumentarnog filma ZagrebDox u ponedjeljak, 22. veljače u 18 sati u dvorani 2 Cineplexxa u Centru Kaptol, razmišlja upravo o tim ljudima i njihovim iskustvima.

Medium_white-pen

Protiv fašizma danas

Usporedno s rastom ili sve vidljivijim iskazivanjem rasizma, ksenofobije i nacionalizma diljem Europe, potpomognutim ekonomskom pa onda i izbjegličkom krizom, mileći fašizam kao da se konstantno relativitzira i normalizira, u raznim oblicima i sferama života. Shizofrene oprečnosti europskih proklamiranih vrijednosti i praksi zbunjuju i otvaraju prostor za slobodna tumačenja temeljnih vrijednosti, popularnost i prihvatljivost populističkih pokreta, ali i desnih ekstremističkih i onih „uljudnih“ ili „mekih“ manifestacija fašizma. U tom procesu za otvorenost i dosljednost Europe ne pomažu ni sve restriktivnije politike koje se donose na razini institucija i vlada EU i pojedinih članica. U Hrvatskoj svjedočimo istim tendencijama skretanja u konzervativno i isključujuće („desno“) uz slaganje ili slijeganje ramenima većine građana.