Najave događaja

Medium_white-pen

Protiv fašizma danas

Usporedno s rastom ili sve vidljivijim iskazivanjem rasizma, ksenofobije i nacionalizma diljem Europe, potpomognutim ekonomskom pa onda i izbjegličkom krizom, mileći fašizam kao da se konstantno relativitzira i normalizira, u raznim oblicima i sferama života. Shizofrene oprečnosti europskih proklamiranih vrijednosti i praksi zbunjuju i otvaraju prostor za slobodna tumačenja temeljnih vrijednosti, popularnost i prihvatljivost populističkih pokreta, ali i desnih ekstremističkih i onih „uljudnih“ ili „mekih“ manifestacija fašizma. U tom procesu za otvorenost i dosljednost Europe ne pomažu ni sve restriktivnije politike koje se donose na razini institucija i vlada EU i pojedinih članica. U Hrvatskoj svjedočimo istim tendencijama skretanja u konzervativno i isključujuće („desno“) uz slaganje ili slijeganje ramenima većine građana.

 

Medium_equality

Tjedan jednakosti - najava događanja

Od 13. do 17. travnja nekoliko organizacija (Info Zona, Udruga Cinaz, Udruga Migra, Udruga Regionalni info centar za mlade „UMKI“ i Udruga ZUM) obilježava Tjedan jednakosti u kojemu će organizacije mladih i za mlade diljem Hrvatske doprinijeti osvještavanju građana i građanki o važnosti razumijevanja i uvažavanja različitosti svih vrsta te međusobnog učenja jedni od drugih. Tjedan jednakosti će zaživjeti u Splitu, Rijeci, Puli, Zadru i Donjem Miholjcu a organiziran je u okviru projekta U ime jednakosti Centra za mirovne studije, Mreže mladih Hrvatske i Cenzure Plus.

Medium_vzm

Tribina inicijative "Vjernici za mir"

U petak 13. ožujka 2015. od 18:30 do 20:00 sati u prostorijama Tribine grada Zagreba, Kaptol 27,  inicijativa Vjernici za mir  predstavlja široj javnosti svoje djelovanje.

Tema tribine je: Kako kršćani i muslimani gradeći mir slave Boga na nenasilan način u svijetu punom nasilja. Cilj nam je  potaknuti građane i građanke Zagreba na mirovno i nenasilno djelovanje i  vjernike i vjernice motivirati da u skladu sa svojim vjerskim tradicijama aktivno doprinose izgradnji civilnog društva .

Medium_krk_-_sudionici_deliberacijske_rasprave

Okrugli stol u Pazinu o ostvarivanju prava manjina

Centar za mirovne studije, nevladina organizacija iz Zagreba, u suradnji s Istarskom županijom organizira okrugli stol u Pazinu 27. veljače s početkom u 10 sati. Tema okruglog stola je ostvarivanje prava manjina - integracija ili izazivanje sukoba i podjela.  Okrugli stol će biti u sjedištu Istarske županije u Pazinu. Sala za sastanke, prizemlje, Drćevka 3.

Medium_gaza_beach

Tribina o preprekama miru u Pojasu Gaze

Centar za mirovne studije organizira tribinu Situacija u Pojasu Gaze – prepreke miru, koja će biti u ponedjeljak, 23. veljače u 18 sati u Kulturno informativnom centru (KIC) u Preradovićevoj 5/I u Zagrebu.

Na tribini će govoriti viši ekonomski savjetnik Omar Shaban iz organizacije Pal-Think for Strategic Studies iz Pojasa Gaze te novinar i diplomat Zlatko Dizdarević, koji se 30 godina bavi Bliskim istokom.

Tribina je uvod u aktivnosti Centra za mirovne studije vezane uz međunarodnu razvojnu suradnju i razmjene aktivističkih iskustava između Hrvatske i Palestine u okviru projekta Međunarodne razvojne suradnje Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH.

Medium_bdpweb-01

Deliberacija o proračunu u TV emisiji Cenzura

Proračun je teško učiniti zanimljivim, tema je složena, a zbog nagomilanih problema i recesije očekuje se da će biti sve više u središtu interesa  javnosti. Većina građana ne zna kako funkcionira je proračunski proces pogotovo na nacionalnoj razini pa slijedom toga teško je očekivati njihovo uključivanje. S druge strane političari smatraju da nema ni potrebe za uključivanjem građana, ne vjeruju im pa se time stvara neprekinuti lanac međusobnog nepovjerenja.

Centar za mirovne studije je u siječnju organizirao deliberaciju o proračunu. Pogledajte TV emisiju Cenzura na temu Sudjelovanje građana u procesu donošenja državnog proračuna, koja je je na rasporedu 20. veljače u 21h sat.