Nenasilni otpori su uključiviji i zato su uspješniji

Large_erica_chenoweth

U utorak 19. rujna u dvorani Muller smo ugostili Ericu Chenoweth, profesoricu i prodekanicu za znanost na školi za međunarodne studije Josef Körbel Sveučilišta u Denveru, koja se zbog istraživanja nenasilnog društvenog otpora našla na listi 100 najutjecajnijih mislioca  Foreign Policy-a na svijetu. U sklopu javnih predavanja Mirovnih studija, a povodom proslave 20 godina CMS-a podijelila je s nama nalaze svojih istraživanja.

Centralan dio izlaganja sadržavalo je predstavljanje rezultata „Why Civil Resistance Works: The Strategic Logic of Nonviolent Conflict”.  Prof. Chenoweth je locirala neke strateške prednosti nenasilnih otpora koje ih čine uspješnijima od nasilnih pokušaja smjene režima.
Najvažnija prednost nenasilnog pokreta je što ne stvara prepreke za uključivanje drugima:
I)ne stvara moralne prepreke (nisu svi spremni posegnuti za nasilnim metodama),
II) ne stvara fizičke prepreke (u nenasilnim prosvjedima mogu sudjelovati mladi i stari, ljudi s poteškoćama u kretanju i sl.).

Privlačenjem ljudi iz različitih sfera društva koji pripadaju različitim društvenim grupacijama pokreti grade otpornost spram režima i imaju povećane šanse uspjeti u promjeni jer bi napad na društveni pokret koji privlači ljude iz različitih dijelova društva bio preopasan i delegitimirajući za režim. Ne manje važno, prof. Chenoweth je naglasila kako je u društvima u kojima su prevrat izborili nenasilni pokreti mnogo veća šansa da društvo nakon prevrata bude građeno na demokratskim temeljima.

Pripremu i program Mirovnih studija 2016/17 smo realizirali uz podršku Zaklade za razvoj Civilnog društva/EEA - Norveški fondovi, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, programa IPA Europske unije za Republiku Hrvatsku i programa Europske Unije Kreativna Europa. Javno predavanje organizirano je u suradničkom projektu Oni su bili kakvo takvo rješenje.


 

 

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.