Ljudska sigurnost

Medium_osobna_a-1

Hrvatska ipak nije kriminalizirala solidarnost!

Nakon više od godinu dana upozoravanja kako je za cjelokupno društvo pogubno i nedostojanstveno kriminalizirati solidarnost te niza rasprava u koje se uključio velik broj  građana i građanki, Hrvatski sabor je uvažio argumente građana i civilnog društva te je ozakonio solidarnost i pomaganje  ljudima u nezakonitom boravku.

Medium_14

Umjesto da potiče Hrvatska će zabraniti pomaganje drugima?

Na aktualnoj sjednici Sabora nalazi se Zakon o strancima, kojeg Vlada pokušava progurati već treći put u godinu dana, a kojim se želi uvesti restriktivni odnos prema pomaganju ljudima.

Centar za mirovne studije i RAND konferencijom za medije su uoči saborske sjednice na kojoj bi se trebalo raspravljati o novom Prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima, upozorili na to da pomoći drugome u nevolji ne smije biti zabranjeno. 

Medium_mir_studiji_11012016_3

Ususret Strategiji nacionalne sigurnosti i Zakonu o domovinskoj sigurnosti

U izradi je Strategija nacionalne sigurnosti kao i Zakon o domovinskoj sigurnosti, pa smo se jučer sastali s ministrom obrane Damirom Krstičevićem i njegovim suradnicima. Iako imamo značajno različite pozicije oko vojnog proračuna, vojnog roka i sl., pozdravljamo spremnost na vrlo otvorenu komunikaciju i interes za stvaranje područja razmjene mišljenja.

Medium_att3

Izvoz oružja: Utabanim putem i u vrijeme krize

Centar za mirovne studije sudjelovao je na međunarodnoj konferenciji o kontroli trgovine oružjem u organizaciji Europske službe za vanjsko djelovanje, Flamanskog mirovnog instituta, Saferworlda i Grupe za istraživanje i informiranje o miru i sigurnosti koja je održana u Bruxellesu 29. svibnja 2015.