Medium_foto

Tražimo Vladu i Predsjednicu da Hrvatska ponudi utočište za djecu i civile iz Alepa

Zgroženi ponavljanjem povijesti koje danas u Alepu lišava živote tisuće civila koji su nakon dugotrajne izolacije, izgladnjelosti i svakodnevnog bombardiranja sada prepušteni na milost i nemilost vojsci lojanoj Asadu, Centar za mirovne studije poziva sve građane i građanke Hrvatske kao i Vladu, Sabor i Predsjednicu države da zbog vlastite povijesti ratnih stradanja te sjećanja na tragediju Vukovara i tragediju bliskog nam Sarajeva, odmah tražimo prekid vatre u cilju izvlačenja civila iz Alepa. U skladu s tim, Hrvatska može i treba ponuditi smještaj i zbrinjavanje barem jednog dijela preživjelih obitelji, jer ako ne reagiramo danas, već sutra mnogi od njih više neće biti živi. 

Medium_siperhik_20161202__4_

Superhik porezna reforma: Sabor donosi zakone za čije posljedice zastupnici ne žele jamčiti

Centar za mirovne studije i GONG jutros su uoči sjednice Sabora na kojoj se odlučivalo o poreznoj reformi dočekivali zastupnike i zastupnice vladajuće koalicije tražeći od njih potpisivanje osobnog jamstva da navedena reforma neće produbiti dohodovne nejednakosti u Hrvatskoj čime garantiraju svojom dvogodišnjom plaćom. Uz jamstva, aktivisti i aktivistkinje donijeli su i Superhika, želeći još jednom ponoviti kako ako se ova Superhik reforma usvoji, država uzeti siromašnima, a dati bogatima.

Medium_jamstvo

Tražimo osobno jamstvo zastupnika da porezna reforma neće produbiti dohodovne nejednakosti !

Centar za mirovne studije i GONG pozivaju saborske zastupnike koji namjeravaju glasati za poreznu reformu koju je predložila Vlada da potpišu osobno jamstvo i dvogodišnjom plaćom zajamče da navedena reforma neće produbiti dohodovne nejednakosti u Hrvatskoj. Svojim potpisom potvrdit će da su u potpunosti razumjeli sve ekonomske i društvene implikacije navedene porezne reforme, te da su sigurni da će ona imati izravne pozitivne ekonomske učinke na najveći broj građana, one koji žive od svog rada i mirovina i čija su primanja daleko manja od zastupničkih.  

Medium_zvizdaci_hina

Braniti javni interes ljudsko je pravo

Hrvatska treba donijeti zakon koji štiti osobe koje odluče progovoriti protiv nezakonitosti bilo u javnom bilo u privatnom sektoru, poručeno je na panelu Zaštitimo zviždače! koji je organizirala Koalicija za zaštitu zviždača jugoistočne Europe, u suradnji s Kućom ljudskih prava, GONG-om i Centrom za mirovne studije. Zviždači su često žrtve progona i prijetnji, stoga je važno stvoriti pravni okvir koji bi ih štitio, a to je moguće i kroz Antikorupcijsku strategiju koji je najavljen u Hrvatskoj.